weiss-cfc

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TOP 10 najzaujímavejších futbalových znakov

10. Vasco da Gama

File:ClubDeRegatasVascoDaGama.svg

Tento klub založili v Brazílii v roku 1898 portugalskí prisťahovalci. Do jeho názvu vložili meno Vasca da Gamu, jedného z najvýznamnejších moreplavcov a objaviteľov, ktorý prispel k rastu portugalskej koloniálnej ríše.

Úspechy slávneho cestovateľa pripomínať aj logo klubu, ktorému dominuje portugalská veslová vojenská loď. Vasco da Gama je jeden z najslávnejších a v súčasnosti aj najlepších klubov Brazílie.

 

 


9. Liverpool FC

The words "Liverpool Football Club" are in the centre of a pennant, with flames either side. The words "You'll Never Walk Alone" adorn the top of the emblem in a green design, "EST 1892" is at the bottom.Liverpoolske logo patrí medzi tie najzaujímavejšie v Anglicku. Plamene po stranách predstavujú spomienku na mŕtvych fanúšikov pri nešťastí na štadióne Hillsborough v roku 1989.

Červeného vtáka, ktorý je najvýraznejšou súčasťou loga, tvorcovia prevzali z erbu mesta Liverpool. Druh operenca je už dlho predmetom diskusií, ale najčastejšie sa hovorí o kormoránovi.

Vrch loga zdobí časť brány štadiónu Anfield Road so slávnym heslom „You'll never walk alone“.

 

 

8. Guangzhou Evergrande FC

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/33/Guangzhou_Evergrande_2012_Crest.png/200px-Guangzhou_Evergrande_2012_Crest.pngJe to jeden z najbohatších klubov Číny. Patrí realitnému gigantovi Evergrande. Klub založili už v roku 1958, ale až vlani tento tím prvýkrát vyhral čínsku ligu. V kádri Guangzhou je Argentínčan Darío Conca - jeden z najlepšie platených futbalistov sveta.

Červená a
žltá sú tradičné čínske farby. Kvôli tomu si ich vybralo veľké množstvo čínskych klubov a Guangzhou nevynímajúc. Tiger v logu dal vzniknúť prezývke Juhočínske tigre.

 

 

 

7. AS Rím

Jeden z najslávnejších klubov sveta vďaka futbalovým úspechom. Ak by sa AS tak dobre nedarilo, na futbalovú mapu sveta by sa tento klub mohol dostať vďaka jednému z najzvláštnejších znakov.

Pre
milovníkov histórie nie je potrebné príliš vysvetľovať, o čo v tomto logu ide. Romulus a Remus, legendárny zakladatelia Ríma, pijú mlieko vlčice, ktorá ich odchovala a zachránila im tak život. Preto je jedna z prezývok AS Rím Vlci (taliansky Lupi).

 

 

6. Arsenal FC

File:Arsenal FC.svgUž prvý znak Arsenalu z roku 1888 obsahoval delá. Zakladatelia klubu, miestni robotníci, sa inšpirovali logom miestnej štvrti Woolwich, ktorá má vo svojom erbe tri delá smerujúce na sever spoločne s tromi levími hlavami. Motív sa tam dostal vďaka skladu munície priamo v štvrti.

Keď sa Arsenal presunul v roku 1913 do Highbury, delá zo znaku klubu na pár rokov zmizli. Akonáhle sa zbraň na logo Arsenalu v roku 1922 vrátila, vznikla legendárna prezývka Gunners – kanonieri.


 

 

5. Portland Timbers

File:PortlandTimbersMLSLogo.png"Trámy" hrajú najvyššiu americkú súťaž Major League Soccer. Pri tvorbe loga mysleli na tradičný drevársky priemysel štátu Oregon a na farby jeho vlajky.

Na svoju prvú ligovú trofej Trámy stále čakajú. V minulej sezóne tím aspoň asociácia MLS ocenila trofejou Fair play za najnižší počet žltých a červených kariet v celej súťaži.

 


 

4. Le Mans FC

File:Le Mans FC logo.svgLe Mans je miestom svetovo presláveného dvadsaťštyrihodinového automobilového závodu. Avšak sídli tu aj druholigový klub Le Mans FC založený na začiatku dvadsiateho storočia.

Kôň
na logu klubu vzdáva hold závodnej tradícii mesta, konkrétne predovšetkým silným automobilom.

 

 

3. Panama City Pirates

http://cdn.bleacherreport.net/images_root/slides/photos/002/646/405/154_-panama_city_beach_pirates-primary-2012_display_image.gif?1349321059Panamskí Piráti nemajú dlhú históriu. Klub založili v roku 2007, takže je ešte len v plienkach.

Nemá zatiaľ príliš úspechov.
Hrá štvrtú americkú ligu - teda najvyššiu amatérsku súťaž.
 
Zato má asi najšialenejšie logo v Amerike.

 

 

 

2. Orlando Pirates

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d7/Orlando_Pirates_logo.pngĎalší piráti pochádzajú z Južnej Afriky. Tento rok oslavuje Orlando Pirates už 75. výročie založenia a tým pádom sa radí medzi najstaršie kluby svojej krajiny.

Piráti sídlia v Sowete, slávnom ghette Johannesburgu, centre mnohých rasových nepokojov v dvadsiatom storočí.

 

 

 

 

1. Charleston Battery

File:Charleston Battery Logo.pngJe to mladý americký klub, ktorý založili v roku 1993. Hoci v názve Battery, nejde o klasické batérie - v logu nájdeme skrížené kanóny.

Majú
pripomínať rolu Charlestone (mesta v Južnej Karolíne) v americkej občianskej vojne. Tak tvrdí oficiálna verzia. Že by skôr čerpali z loga londýnskeho Arsenalu?

 


Futbal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014